Każda z witamin pełni istotną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jedną z ważniejszych i odpowiedzialnych za wiele różnorodnych funkcji jest witamina A. Posiada ona szereg właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm, dlatego warto zadbać o to, aby w naszym organizmie znalazła się jej wystarczająca ilość. Możemy ją suplementować, jednak z łatwością dostarczymy ją do organizmu również w produktami spożywczymi, które spożywamy na co dzień. Przyjrzyjmy się więc działaniu witaminy A oraz jej najlepszym naturalnym źródłom.
Właściwości i działanie witaminy A
Jednym z najczęściej wymienianych działań witaminy A w naszym organizmie jest przeciwdziałanie nowotworom oraz pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Jeśli chodzi o wsparcie układu odpornościowego, najlepsze rezultaty przyniesie stosowanie witaminy A w połączeniu między innymi z witaminą C, a także D, K oraz kompleksem witamin B. Poza tymi zaletami, witamina A pełni również inne ważne funkcje. To dzięki niej możemy prawidłowo widzieć i cieszyć się dobrym wzrokiem. Jeśli więc odczuwamy problemy z widzeniem, suplementowanie witaminy A może być dobrym pomysłem. Oprócz tego witamina A sprzyja regeneracji komórek, a także jest niezbędna w procesie wzrostu kości oraz ich rozwoju.
Źródła witaminy A
Naturalnie witamina A występuje w wielu produktach, dlatego też nie powinniśmy mieć problemu z dostarczeniem jej organizmowi w odpowiednich ilościach. Najlepszym jej źródłem jest wątróbka drobiowa, a także wieprzowa i wołowa, gdzie witamina A występuje w formie retinolu (podobnie jak we wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego). Duże jej ilości znajdziemy również w jajkach, mleku oraz produktach mlecznych. Jeśli chodzi o źródła roślinne, witamina A występuje w nich w postaci beta-karotenu. Do produktów najbogatszych w witaminę A można zaliczyć między innymi marchew, paprykę, pomidora, sałatę, czy dynię.